Veel mensen zijn voornamelijk bezig met fraaier maken van het interieur. Maar er zijn ook minder spannende aspecten die wel erg belangrijk zijn, zoals brandveiligheid. Ik zag laatst een schokkende statistiek, dat is dat de kans dat je een woning brand meemaakt, ongeveer 1 op de 65 is. De kans dat je de staatsloterij wint die is minder dan 1 op een miljoen. Veel mensen kopen wel loten, maar de brandveiligheid maatregelen in huis die laten te wensen over. Om die reden willen we in dit artikelen wat praktische tips bespreken om de brandveiligheid van jouw woning naar een hoger platform te tillen.
1. Brandblussers
Veel mensen hebben reeds een brandblusser in huis. Dat is zeker een goede zaak. Waar het vaak aan scheelt helaas is het onderhoud. Het is niet zo dat je eenmalig een brandblusser koopt en dat deze een leven lang meegaat. Een brandblusser zou idealiter ieder jaar gekeurd worden. En na ca. 10 jaar zijn de meeste brandblussers wel aan vervanging toe. Indien je niet weet waar op te letten bij de brandblusser keuren, dan kun je dit uitbesteden aan een brandveiligheid specialist.
2. Kerstbomen en andere versieringen
Leuk en gezellig die kerstversieringen en Sinterklaas versiering, maar uitermate risicovol vanuit brandveiligheid perspectief. Een kerstboom impregneren met brandvertragend middel is daarom ten zeerste aan te bevelen. Het maakt de kerstboom niet brand proof. Dus de kerstboom wel degelijk nog vlam vatten. Maar wanneer dit gebeurt, kan de brand zich beduidend minder snel verspreiden. Het grote gevaar bij woning branden is toch met name de mate waarmee het vuur zich uitbreidt. Het kunnen secondes zijn die het verschil maken in dit soort situaties, en brandvertragend impregneren geeft je die secondes.
3. Droge blusleidingen
Woon je in een hoog flatgebouw zoals we die o.a. kennen in Rotterdam? Ja dan wil er zeker van zijn dat er in de eerste plaats droge blusleidingen aanwezig zijn. Dat zal altijd wel het geval zijn omdat dat wettelijk verplicht is in Nederland bij gebouwen hoger dan 20 meter of gebouwen die lastig te bereiken zijn voor de brandweer. In de tweede plaats, net zoals met de brandblussers dienen droge blusleidingen met enige regelmaat aan controle onderworpen te worden. Iedere jaar moeten de droge blusleidingen gecontroleerd worden. En iedere vijf jaar dient afpersen droge blusleiding te voltrekken, dit is een test van de droge blusleiding, waarbij deze gevuld wordt met water, en gekeken wordt hoe deze omgaat hiermee.
4. Rookmelders
Ook deze zijn vrijwel in alle Nederlandse huizen wel te vinden. Vanaf 2022 is het zelfs zo dat in bestaande bouw, op elke verdieping een rookmelder te vinden moet zijn. Kies dan niet voor een huis, tuin en keuken rookmelder. Maar let op de benaming NEN 2555. Dit zijn rookmelders die voldoen aan de richtlijnen van NEN. Praktisch betekent dit dat de rookmelders gebruik maken van het optische meetprincipe en tevens dat zij een secundaire energie toevoer kennen. Een brandbeveiligingsbedrijf zal standaard dit soort rookmelders installeren.