Welke soorten zonnepanelen zijn er?

W

Het is inmiddels wel bekend dat zonnepanelen kopen één van de beste methodes is om vrij van CO²-uitstoot je woning van energie te voorzien. Naast het feit dat je ecologisch verantwoord energie opwekt, is zonnepanelen kopen erg lucratief. Zonnepanelen zijn goedkoper geworden, dus de terugverdientijd is kort. Maar voor welk soort zonnepanelen kies je?

Monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen

De meest gebruikte soorten zonnepanelen door particulieren zijn monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Het verschil tussen beide soorten zonnepanelen zit hem vooral in het productieproces en de kleur. Zonnepanelen bevatten zonnecellen. Het verschil tussen beide type zonnepanelen komt naar voren in het productieproces van de zonnecellen. Bij monokristallijne zonnepanelen bestaan de zonnecellen uit één enkel siliciumkristal die netjes op het paneel geordend zijn. De zonnecellen hebben afgeronde hoeken en de witte of zwarte ruitjes van de zonnecellen zijn dan ook mooi te zien op het zonnepaneel. Meestal zijn monokristallijne zonnepanelen zwart van kleur, maar soms ook donkerblauw. Bij polykristallijne zonnepanelen bestaat iedere cel uit meerdere onregelmatig geplaatste siliciumkristallen. Bekijk je een dergelijk zonnecel van dichtbij, dan zie je een gebroken schervenpatroon. Normaliter zijn polykristallijne zonnepanelen blauw van kleur.

Rendement

Met monokristallijne zonnepanelen bereik je iets meer rendement per m². Hierdoor zijn monokristallijne zonnepanelen ook duurder dan polykristallijne zonnepanelen. Monokristallijne zonnepanelen zijn het meest geschikt als je maar een klein dakoppervlak hebt. Je bereikt door de hogere opbrengst ook met een klein dak voldoende rendement. Heb je meer dan voldoende dakoppervlak? Dan kun je gaan voor polykristallijne zonnepanelen. Hoewel het rendement wat minder is, compenseer je dit weer door het grotere dakoppervlak. Bovendien zijn  polykristallijne zonnepanelen goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen.

Uiteraard speelt de uitstraling van de zonnepanelen ook een rol. Wanneer je puur kiest op basis van het uiterlijk, dan zijn monokristallijne zonnepanelen door de zwarte kleur aantrekkelijker om te zien. Vooral wanneer je zwarte dakpannen hebt zullen de zonnepanelen minder opvallen. Dit is minder het geval bij de blauwe polykristallijne zonnepanelen. Blauwe dakpannen worden nauwelijks gebruikt, dus de zonnepanelen zullen altijd opvallen.

Dunne-film zonnepanelen

Dunne-film zonnepanelen, ook wel amorfe zonnepanelen genoemd, bevatten geen zonnecellen met kristallen. Er wordt gebruikgemaakt van amorf silicium. Hierdoor krijg je dunne en flexibele zonnepanelen. Een nadeel hiervan is dat het rendement van dunne-film zonnepanelen aanzienlijk lager is dan kristallijne zonnepanelen. Je kunt dunne-film zonnepanelen voor een dak gebruiken, maar voor voldoende opbrengst heb je wel een groot dakoppervlak nodig. Mede door de flexibiliteit worden dunne-film zonnepanelen veel gebruikt op voer- en vaartuigen.

Glas-glas zonnepanelen

Een nog relatief nieuwe vorm van zonnepanelen zijn glas-glas zonnepanelen. Zoals de naam al aangeeft, bestaan deze zonnepanelen uit twee glasplaten met hiertussen zonnecellen. Hierdoor zijn glas-glas zonnepanelen beter beschermd ten opzichte van andere soorten zonnepanelen. Zonnepanelen verliezen in de loop der jaren rendement. Na tien jaar gebruik garanderen fabrikanten 90 procent capaciteit en na twintig jaar 80 procent capaciteit. Het grootste voordeel van glas-glas zonnepanelen is dat de terugval in rendement veel minder is. Je kunt dus veel langer genieten van een hoger rendement. Nadeel is dan weer dat glas-glas zonnepanelen nog erg duur zijn.