Als je wilt besparen op je inboedelverzekering, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je niet te veel betaalt. Zo is het bijvoorbeeld slim om de polissen met elkaar te vergelijken zodat je kunt kiezen voor degene met de laagste kosten. De goedkoopste inboedelverzekering is echter misschien niet de beste voor je, maar je kunt vaak geld besparen zonder concessies te doen aan het dekkingsniveau dat je krijgt. Bekijk daarvoor onze geldbesparende tips om de kosten van je inboedelverzekering te verlagen. Hieronder vind je een overzicht van een paar dingen die je kunt doen om de kosten van je woonverzekering te verminderen.
Oververzeker je huis niet
Hoewel het belangrijk is om niet onderverzekerd te zijn, moet je ook niet oververzekeren – je kunt uiteindelijk te veel betalen voor je polis. Geef een nauwkeurige totale waarde van je inhoud – je kunt een calculator voor inboedelverzekeringen gebruiken om je te helpen dit uit te rekenen. Hetzelfde geldt voor je opstalverzekering. Je hoeft je alleen te verzekeren voor de kosten van de wederopbouw van je eigendom, die waarschijnlijk lager zijn dan de aankoopwaarde.
Verhoog het eigen risico
Als je vrijwillig een hoger eigen risico betaalt voor eventuele claims, kun je korting krijgen op je woningverzekering van je verzekeraar. Houd er rekening mee dat een hoger eigen risico kan leiden tot hogere kosten voor je in het geval van een claim op de woningverzekering. Dit werkt precies hetzelfde als bij een zorgverzekering. Je hebt dus zelf de keuze om je eigen risico te verhogen, dit is geen verplichting.
Betaal je woonverzekering jaarlijks
Je opstalverzekering in maandelijkse termijnen betalen is misschien handig, maar het is bijna altijd duurder. Verzekeraars hebben de neiging om rente en extra administratiekosten bovenop je premie in rekening te brengen ten behoeve van gespreid betalen. Je moet hiervoor wel genoeg budget hebben om de verzekering in één keer te kunnen betalen.
Betaal niet voor de verzekeringen die je niet nodig hebt
Als je bijvoorbeeld in een flat op de bovenste verdieping woont en geen tuin hebt, kan het betalen voor een verzekering voor je tuin een complete verspilling van geld zijn. Er valt dan immers helemaal niets te dekken! In sommige gevallen is het echter wel nodig om wel alle verzekeringen af te sluiten, maar over het algemeen heb je niet alle aanvullende verzekeringen nodig bij het afsluiten van je woonpolis.
Bouw no-claimkorting op
Als je een woonverzekering hebt afgesloten, krijg je meestal een no-claimkorting op je polis, waardoor je jaarlijkse premie kan dalen. Hoe langer je gaat zonder een claim in te dienen, hoe groter de korting. Dit is immers precies hetzelfde als bij je autoverzekering. Heeft iets van je inboedel een kleine beschadiging opgelopen? Het kan dan slim zijn om de reparatie zelf te betalen in plaats van een claim in te dienen bij je verzekeraar. Op deze manier verlies je je no-claimkorting niet en ga je door met het opbouwen!