Hoe kun je permacultuur toepassen?

H

Hoe kun je permacultuur toepassen? Uitleg en informatie en tips over hoe je permacultuur op een eenvoudige en niet ingewikkelde manier kunt toepassen in jouw huis, tuin en  leven.

Hoe kun je permacultuur toepassen?

Het begrip permacultuur kent de laatste tijd een grote vlucht. Steeds meer mensen willen volgens de principes van permacultuur leven, wonen en werken. Maar hoe doe je dat op een goede, effectieve en niet al te ingewikkelde wijze? Met het begrip wordt trouwens bedoeld op een zo natuurlijke wijze leven waarbij bij het ontwerpen, vormgeven en uitvoeren van alle activiteiten die je doet. Hierbij rekening wordt uitgegaan van een wijze van leven die zo min mogelijk belastend is voor de natuur en het ecosysteem en waarbij je zelf als het ware een natuurlijk onderdeel vormt van alles. Je kunt de natuur uiteraard gebruiken maar voorkomt uitputting en overbelasting.

Op welke wijze pas je permacultuur toe in je leven?

Bij alles wat je doet, gebruikt, bouwt, eet ga je op zoek naar een natuurlijk evenwicht en je probeert overbelasting en uitputting te voorkomen. Bijvoorbeeld bij de keuze voor bouwmaterialen kijk je naar de duurzaamheid bij de productie, een zo optimaal mogelijke toepassing en de mogelijkheden tot hergebruik. Uiteraard is het gebruik van wind en zon als energiebron logisch. Maar bovendien is er het streven om regenwater goed op te vangen en zoveel mogelijk te gebruiken. Zelfs afvalwater wordt opgevangen en na filtering opnieuw gebruikt. Vaak wordt er ook gekozen voor een kleinere woning omdat deze minder belastend is voor het milieu, minder bouwmaterialen vergt en energiezuinig is. Ook is permacultuur in de tuin heel goed toe te passen. Meeveren met de seizoenen, je eigen voedsel produceren op een natuurlijke wijze en de tuin zo inrichten dat inheemse dieren en planten er goed kunnen leven zijn goede voorbeelden ervan.

Bijpassende informatie en advies

Afbeelding bovenzijde: A. Yashi (Unsplash)