Bestek Soorten Uitleg en Informatie. Wat valt er precies onder het begrip bestek? Welke soorten bestek zijn er? Waarvoor gebruik je elke lepel, mes en vork? Op welke manier leg je het bestek neer als je de tafel dekt?
Wat valt er onder het bestek?
Het begrip bestek omvat het eetgerei dat gebruikt wordt om te eten en de gerechten op te dienen. Onder bestek vallen diverse soorten lepels, messen en vorken die verschillend van grootte en toepassing zijn. In de horeca gebruikt met voor het begrip bestek ook wel couvert. Hiermee wordt bedoeld het bestek dat wordt gebruikt om de maaltijd mee te eten.
Bestek Soorten Uitleg en Informatie
Hieronder is het overzicht van de verschillende besteksoorten te vinden met uitleg over het gebruik en de toepassing ervan. Het mes is het oudste onderdeel van het bestek. Daarnaast is de lepel al sinds de Middeleeuwen in gebruik. De vork is het relatief nieuwste onderdeel dat als eetgerei in gebruikt is. Voor zover bekend is de vork sinds de Renaissance in gebruik in Italië en heeft daarna een opmars gemaakt door de rest van de wereld. In Oost-Azië zijn eetstokjes traditioneel het belangrijkste eetgerei.
Edelmetaal is het materiaal waarvan het meeste bestek gemaakt is. Daarnaast is ook RVS (roestvrijstaal) veel in gebruik. Nadeel van RVS is echter dat het wat minder glimt. Als materiaal voor een luxe bestek wordt zilver toegevast. Voor zilver geldt echter dat het relatief veel onderhoud vergt en dat om het mooi glimmend te houden, een regelmatige poetsbeurt noodzakelijk is. Dit geldt trouwens ook voor verzilverd bestek.
Bestekset
Vaak wordt bestek aangeschaft of cadeau gegeven in de vorm van een een meerdelige bestekset. Zo’n set bestaat uit meerdere bij elkaar passende lepels, messen, vorken en opscheplepels, meestal geschikt voor minimaal zes personen. Het is nog altijd een populair traditioneel huwelijkscadeau.
Kinderbestek
Omdat het bestek voor kinderen vaak te groot is, is hiervoor speciaal kinderbestek verkrijgbaar. Voor de veiligheid van het kind is het mes, als dit er al onderdeel van uitmaakt, botter dan een gewoon tafelmes.
Soorten Lepels
Lepels worden zowel gebruikt om diverse gangen van een maaltijd te eten als om de gerecht mee op de scheppen.
- Dessertlepel
- Espressolepel
- Koffielepel
- Theelepel
- Ontbijtlepel
- Paplepel
- Soeplepel
- Tafellepel
Soorten Opscheplepels
- Aardappellepel
- Groentelepel
- Juslepel
- Saladecouvert
- Sauslepel
- Pollepel
- Suikerlepel
- Taartschep
Soorten Messen
- Botermes
- Dessertmes
- Dinermes
- Fruitmes
- Kreefthaak
- Ontbijtmes
- Ostermes
- Tafelmes
- Vismes
- Vleesmes
Soorten Vorken
- Gebaksvork
- Dinervork
- Ontbijtvork
- Tafelvork
- Visvork
Hoe leg je het bestek neer op tafel en in welke volgorde?
Bij het dekken van de tafel voor een diner is er een volgorde waarin je geacht wordt dit te doen. De belangrijkste stelregel is dat je van binnen naar buiten de tafel dekt. Dat wil dus zeggen dat de lepel, het mes en de vork dat je als eerste gebruikt, het dichtste tegen het bord aanligt. Enige uitzonderingen zijn de dessertlepel die aan de bovenzijde kan liggen en het botermes dat meestal op een apart bordje voor het brood ligt.