Wil je van je zolder een extra slaapkamer maken maar denk je dat er niet genoeg daglicht is? Je kunt dan velux dakramen bij dakraamconcurrent.nl. Zo krijg je meteen meer natuurlijk licht in de ruimte. Je vraagt je misschien af of je een vergunning nodig hebt om een dakraam te plaatsen, maar in de meeste gevallen is dat niet nodig. Wil je meer weten over hoe je vergunningsvrij een dakraam kunt plaatsen of heb je vragen over het aanvragen van een vergunning? Lees dan dit artikel om antwoord te krijgen op al je vragen.
Vergunningsvrij dakraam plaatsen
Er zijn specifieke regels voor dakramen, zoals de beperking dat het dakraam niet meer dan 60 cm mag uitsteken. Als je aan deze en andere voorwaarden voldoet, kun je een dakraam laten installeren zonder een vergunning aan te vragen. Gewoonlijk kun je aan de voorkant van je huis ook zonder vergunning een dakraam plaatsen, zolang het maar niet boven het dakoppervlak uitsteekt. Als je een plat dak hebt, hoef je meestal geen vergunning aan te vragen voor een dakraam aan de achter- of zijkant. Maar er zijn uitzonderingen, zoals bij monumentale panden, waar vrijwel altijd een vergunning vereist is. Ook als je in een beschermd stads- of dorpsgezicht woont, is het raadzaam om contact op te nemen met de gemeente, omdat zij zullen beoordelen of een vergunning nodig is.
Vergunning aanvragen
Hoewel de meeste mensen vergunningsvrij een dakraam kunnen plaatsen, is het verstandig om vooraf te onderzoeken of dit in jouw situatie ook geldt. Als je toch een vergunning moet aanvragen, zijn er enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden. Zo moet je eerst controleren of een omgevingsvergunning vereist is, wat je kunt doen met behulp van de informatie in dit artikel of via een online omgevingsvergunning check. Vervolgens dien je de vergunningsaanvraag in bij de gemeente of via het omgevingsloket. Houd er rekening mee dat een omgevingsvergunning gemiddeld 2% van de bouwkosten kost, plus kosten voor voorbereiding zoals tekeningen, wat neerkomt op ongeveer 10% van het totaalbedrag voor de vergunningsaanvraag. De proceduretijd voor een omgevingsvergunning is meestal 8 weken, maar kan in complexere gevallen, zoals bij een monumentaal pand, met 6 weken worden verlengd. Na het besluit is er nog eens 6 weken voor het indienen van bezwaar. Het is dus belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en de nodige stappen te ondernemen als je een dakraam wilt plaatsen en twijfelt over de vergunningsvereisten.
Wanneer is een vergunning nodig?
Meestal hoef je geen vergunning aan te vragen als het dakraam minder dan 60 cm uitsteekt vanaf het dakoppervlak en minstens 50 cm van de dakrand verwijderd is. Voor dakraampjes op een plat dak heb je meestal geen vergunning nodig. Maar als je van plan bent om een dakraam in een zij-dakvlak te installeren, moet je meestal wel een vergunning aanvragen. En als je een dakraam in een voor-dakvlak wilt plaatsen en de constructie van het raam boven het dakvlak uitsteekt, heb je vrijwel altijd een vergunning nodig. Als het raam niet uitsteekt, kun je meestal zonder vergunning bouwen. Het is slim om de specifieke regels in jouw gemeente te checken, omdat deze kunnen verschillen.