Bij het inrichten van een huis onderschatten mensen vaak de verlichting. Ze kiezen zomaar een lamp die ze leuk vinden maar denken niet na over een lichtplan. Dat is jammer, want verlichting is namelijk zoveel meer dan alleen die lamp die je ’s nachts de weg naar het toilet laat vinden.
Wat doet verlichting voor je interieur?
Verlichting is natuurlijk in de eerste plaats functioneel, namelijk lichtgeven. Toch zorgt verlichting ook voor andere factoren, het brengt namelijk sfeer, gezelligheid en warmte in huis. Het huis kan nog zo mooi ingericht zijn, als er niet voor de juiste verlichting wordt gekozen dan kan dat de gezelligheid volledig tenietdoen. Denk maar aan een woonkamer met meubels die een warme en luxe sfeer uitstralen. Stel dat je hierbij een tl-balk aan het plafond hangt dan blijft er niets van die warme sfeer over. Nu is dit een extreem voorbeeld, maar het laat wel zien hoe belangrijk verlichting is.
Lampen voor verlichting
Er zijn ook nog eens verschillende soorten lampen, zoals de gloeilamp, de halogeenlamp, Tl-verlichting of ledverlichting. De verschillende typen lampen hebben allemaal andere eigenschappen. Niet alleen wat betreft het type licht wat ze uitstralen, maar ook wat betreft levensduur, dimmogelijkheden, het rendement, de levensduur en de energiezuinigheid. Vooral dat laatste is ook erg belangrijk. Energie vergelijken is verstandig en het is zonde als je hierdoor geld bespaart op je energierekening maar wel lampen gebruikt die ontzettend veel stroom verbruiken.
Basisverlichting en sfeerverlichting
Sommige verlichting is basisverlichting. Dat zijn de lampen die je gebruikt in je huis om de weg te vinden of om iets te kunnen doen in je huis. Deze lampen geven een goed overzicht in de ruimte maar zijn geen sfeermakers. Meestal is de basisverlichting een plafondlamp, een hanglamp of een wandlamp. Als je sfeer wilt creëren bijvoorbeeld tijdens een diner, is het leuker om de sfeerverlichting aan te zetten. Bijvoorbeeld met speciale tafellampen of vloerlampen. Dimmers kunnen van basisverlichting ook sfeerverlichting maken.
Taakverlichting en accentverlichting
Verlichting die je helpt om je taken goed uit te kunnen voeren noemen we taakverlichting. Bijvoorbeeld die lamp waarbij je goed kunt lezen of de lamp die zorgt voor functioneel licht in je werkhoek. Dat kan een bureaulamp zijn of bijvoorbeeld een tafellamp. Accentverlichting wordt zoals de naam al zegt gebruikt om iets te accentueren. Bijvoorbeeld een kunstwerk wat je extra wilt belichten. Vaak wordt dit met op- of inbouwspots gedaan.
Welke lichtstraal?
Direct licht is eigenlijk een lichtstraal die niet wordt tegengehouden door bijvoorbeeld een lampenkap. Hierdoor heb je veel licht. Bij indirect licht wordt de lichtstraal wel onderbroken door een armatuur of kap. Hierdoor verspreidt het licht zich door de openingen. Dit licht is een stuk sfeervoller. Diffuus licht wordt eigenlijk een soort van gefilterd door wat er om de lamp heen zit. Dit kan glas zijn, maar ook textiel of kunststof. Je krijgt hierdoor een zachte lichtstraal. Gericht licht wordt vaak voor accentverlichting gebruikt, zoals met een spot.
Bijpassende tips en advies