Grote Nederlandse hypotheekverstekkers

G

Wat zijn de grote Nederlandse hypotheekverstekkers? Welke banken en andere partijen in Nederland vertrekken de meeste hypotheken? Waar kun je in Nederland terecht voor het afsluiten van een hypotheek?

Wat zijn de grote Nederlandse hypotheekverstekkers?

In de afgelopen jaren is de concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt gestaag toegenomen. Bovendien is er een verschuiving aan de gang in de markt van Nederlandse hypotheekverstrekkers. Tot een jaar of tien geleden hadden de grote Nederlandse banken gezamenlijk ruim vijftig procent van het totale aantal hypotheken dat verstrekt werd in handen. Inmiddels is dat nog maar zo’n 33%. Dat wil dus zeggen nog maar een derde van alle hypotheken die in Nederland wordt afgesloten bij een zogenaamde Nederlandse grootbank. Naast banken is in het afgelopen decennium ook een aantal pensioenfondsen en verzekeraars actief geworden op de Nederlandse hypotheekmarkt. Daarnaast zijn er zogenaamde regiepartijen die pensioenfondsen en institutionele partijen gebruiken om te beleggen in hypotheken. inmiddels een marktaandeel van zo’n 20% van de hypotheekmarkt in Nederland.

Bovendien heeft een aantal van de grote banken nu eigen merken voeren die niet direct met de bank verbonden lijken te zijn maar bij nadere beschouwing toch zijn. Voorbeelden van deze hypotheekmerken zijn Florius dat onderdeel is van ABN AMRO en Obvion dat een dochter is van Rabobank.

Overzicht van grote Nederlandse hypotheekverstrekkers

Het onderstaande overzicht van een aantal van de grote hypotheekverstrekkers in Nederland is alfabetisch ingedeeld op naam. Op dit moment zijn ABN AMRO, ING, Rabobank en Volksbank waaronder SNS, RegioBank, BLG en ASN vallen, nog wel de grootste partijen maar niet meer zo dominant als een decennium geleden. Bijvoorbeeld AEGON, Munt Hypotheken Nationale Nederlanden en NIBC hypotheek krijgen een steeds groter marktaandeel.

Tussen welke soorten hypotheken kun je kiezen

Gelukkig is het wel eenvoudiger geworden om de meest passende hypotheek te vinden. De wetswijziging uit 2013 die de belastingaftrek voor hypotheekrente beperkt tot de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek heeft de keuze wel eenvoudiger gemaakt…lees verder >


Bijpassende Informatie en Advies