Hier moet je op letten bij je huurcontract

H

Heb je een nieuw huurhuis gevonden? Gefeliciteerd! Je kunt nu vast niet wachten om nieuwe spulletjes te kopen. Voordat je daadwerkelijk het huurcontract tekent is het belangrijk om goed je huurcontract door te lezen. Zo weet je met welke voorwaarden je akkoord gaat en voorkom je onverwachte situaties achteraf.

Hoogte van huur

In het huurcontract staat de hoogte van de huur. Dit moet gebaseerd zijn op de werkelijke waarde van de woning. Maar hoe weet je dan wat de daadwerkelijke waarde is? Dat kan je checken via de puntentelling. Momenteel is dit alleen verplicht voor sociale huurwoningen. Binnenkort wordt het ook verplicht om de maximale huurprijs van particuliere en vrije sector huurwoningen te baseren op de puntentelling. Er worden ook maximale huurprijzen gehanteerd. Daarnaast wordt er gekeken naar de duurzaamheid van de woning. Is de woning niet zo duurzaam? Dan gaan er punten van de puntentelling af. Bij twijfels of hulp met de puntentelling kun je contact opnemen met een huurcommissie. De hoogte van de huur op basis van de puntentelling geldt voor de ‘kale huur’. Dit is de huur zonder servicekosten. Je recht op huurtoeslag en de hoogte van je huurtoeslag wordt berekend op basis van de kale huur.

Wat valt er onder de servicekosten?

Naast de kale huur betaal je ook servicekosten. Per woning verschilt het welke kosten hieronder vallen. Soms vallen alle reparaties hieronder. Meestal vallen slechts een aantal reparaties onder de servicekosten. Vaak zijn het grotere reparaties, zoals het repareren en het onderhoud van een boiler. Zoek goed uit welke kosten wel en niet vallen onder je servicekosten. Zo weet je hoeveel geld je opzij moet zetten voor onverwachte kosten, zoals het maken van een elektrische boiler.

Jaarlijkse huurverhoging

Elk jaar mag je verhuurder een jaarlijkse huurverhoging doorvoeren. De hoogte van de jaarlijkse huurverhoging is gebaseerd op je inkomen. Als je een sociale huurwoning hebt, vraagt je verhuurder je inkomen op bij de belastingdienst. Er zijn drie categorieën waaronder je kan vallen. De jaarlijkse verhoging kan worden ingevoerd met een percentage of een bedrag van 50 euro of 100 euro. Bij deze verhoging wordt gekeken naar het salaris van twee jaar geleden. Is je salaris inmiddels flink omlaaggegaan? Geef dit dan door en lever bewijzen aan. Je kunt ook aangeven dat je het niet eens bent met de huurverhoging. Dit moet je wel officieel indienen. In sommige gevallen kan je in aanmerking komen voor een verlaging van je huur.

Neem de tijd om goed het huurcontract door te nemen voordat je het ondertekent. Begrijp je bepaalde zaken niet? Vraag dan hulp aan iemand die het wel snapt of zoek het op het internet op.

Bijpassende informatie en advies