Vensterbanken zijn vaak een ondergeschoven kindje bij de bouw of renovatie van een woning. Soms wordt hier zelfs helemaal niet naar omgekeken. Denk je hier wel aan? Dan vind je het misschien lastig om een keuze te maken. Niet gek, want je hebt flink wat te kiezen op het gebied van vensterbanken. Om het allemaal wat makkelijker te maken, vertellen wij je in deze tekst hoe je een vensterbank kiest.
Kies een materiaal
Wie op zoek is naar een nieuwe vensterbank kan zich het beste eerst in de verschillende materialen verdiepen. Veel mensen denken al snel aan een natuurstenen vensterbank, maar dit is niet de enige mogelijkheid. Je kunt namelijk ook voor kunststof of mdf kiezen. Doordat dit allebei hoogwaardige materialen zijn, zijn ze uitermate geschikt om een vensterbank van te maken. Daarbij komt dat zowel kunststof als mdf een krasvaste toplaag heeft en vochtbestendig is. Vandaar dat vensterbanken van deze materialen een lange levensduur hebben.
Denk na over de neus
Heb je een materiaal gekozen? Denk dan niet dat je e al bent, want je moet nog meer keuzes maken. Je moet namelijk ook nog een geschikte neus kiezen. De neus is de benaming die gebruikt wordt voor de voorzijde van een vensterbank. Omdat dit het deel van de vensterbank is waar je tegenaan kijkt, is het belangrijk om hier goed over na te denken. Je kunt voor een neus met een ronde kant kiezen, maar ook voor een neus met een rechte, stonelook kant of een neus met een facet geslepen kant. Weet je niet goed welke neus je mooi vindt? Bekijk dan eerst verschillende soorten vensterbanken en hak op basis daarvan de knoop door.
Bepaal de afmetingen
Bij het kiezen van een vensterbank moet je uiteraard ook rekening houden met de afmetingen. Een vensterbank is namelijk verkrijgbaar in verschillende dieptes en lengtes. Om de juiste diepte te bepalen, kijk je naar de diepte van de dagkanten. Wanneer er een radiator onder zit, is het verstandig om ook hier rekening mee te houden. Voor wat betreft de lengte kun jij je laten leiden door de kozijnopening. Wil je een chique uitstraling? Dan kun je de vensterbanken iets buiten de opening van het kozijn uit laten steken. In dit laatste geval heeft een vensterbank – naast een neus – ook oren. Deze benaming wordt gebruikt voor de zijkant van een vensterbank.
Nieuwe of overzetvensterbank?
Bij een nieuwbouwwoning kun je niet om nieuwe vensterbanken heen, maar bij renovaties kun je ook voor een overzetvensterbank kiezen. Het grote voordeel van een overzetvensterbank is dat je de oude vensterbank er niet uit hoeft te slopen. Je plaatst de nieuwe dan namelijk over de oude heen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Op Heering.eu kun je gratis kleurmonsters opvragen. Dit helpt je om te bepalen of een overzetvensterbank iets voor jou is.
Bijpassende advies en informatie
Afbeelding bovenzijde: Unsplash