Hoe kom je als huiseigenaar aan een energielabel voor jouw woning?

H

Ben je van plan om jouw woning op korte termijn te verkopen? Dan moet je hier een energielabel voor hebben. Met dit label toon je aan hoe energiezuinig jouw woning is. In totaal kan jouw woning zeven mogelijke energielabels krijgen: A tot en met G. Label A is het meest groen. Als jouw huis dit label krijgt, wil dat zeggen dat het gebouw zeer energiezuinig is. Energielabel G is het minst energiezuinig. Iedere woning in Nederland heeft van de overheid een voorlopig energielabel gekregen. Voordat je jouw huis gaat verkopen moet je deze omzetten naar een definitief energielabel. Maar hoe kom je als huiseigenaar eigenlijk aan een energielabel voor jouw woning?

Energielabel aanvragen

Net als iedere andere woning in Nederland heeft jouw huis begin 2015 ook een voorlopig energielabel gekregen. Als je voorlopig niet van plan bent om te verhuizen, hoef je het voorlopige label niet om te zetten naar een definitief label. Dit is namelijk alleen nodig als je jouw huis gaat verkopen. Met een definitief label laat je de koper van het huis zien in hoeverre de woning energiezuinig is. Dit helpt de koper bij het bepalen of hij de woning al dan niet wil kopen.

Als je overweegt om afstand te doen van jouw koopwoning, moet je het energielabel omzetten van voorlopig naar definitief. Dit kan door middel van een energielabel kopen. Denk nu niet direct dat het alleen een kwestie is van een geldbedrag betalen. Dit kon voorheen nog wel, maar sinds 1 januari 2021 moet je een afspraak maken met een vakbekwaam energieadviseur om een definitief energielabel te krijgen. Er komt in dat geval een inspecteur langs bij jouw woning. Hij onderwerpt jouw huis aan een uitvoerige keuring. Op basis hiervan stelt de energieadviseur vervolgens een definitief energielabel voor jouw woning vast.

Hoe wordt een energielabel vastgesteld?

Wil je jouw voorlopige energielabel omzetten in een definitief energielabel? Dan moet je allereerst een afspraak inplannen. Het aanvragen van een energielabel voor een woning doe je via internet. Je hoeft hier de deur dus niet voor uit. Nadat je de dag en het tijdstip van jouw voorkeur door hebt gegeven, ontvangt de inspecteur hier een melding van. Hij komt vervolgens op de gewenste datum en tijd bij jou langs voor een inspectie.

Om een definitief energielabel vast te kunnen stellen, verricht de inspecteur allerlei metingen en inspecties. Deze hebben betrekking op de energiezuinigheid van jouw woning. Bij zo’n inspectie wordt er dus niet gekeken naar de technische staat van het huis. De inspecties beperken zich overigens niet alleen tot de binnenkant van jouw woning. Nee, want een inspecteur bekijkt ook de buitenkant van het huis. Tijdens de inspectie gebruikt hij verschillende apparaten om metingen te verrichten.

Vaststellen definitief energielabel

De data die de inspecteur verzamelt middels bepaalde metingen, slaat hij op in speciale software. Deze software is in staat om het definitieve energielabel voor jouw woning te berekenen. Het is niet zo dat het label direct beschikbaar komt. Lang duurt het echter niet. Op werkdagen ontvang je het definitieve energielabel vaak al binnen 24 uur. Heb je het label inmiddels ontvangen? Dan wordt deze direct afgemeld bij instanties als het kadaster en de verschillende overheden. Hierdoor staat niets een verkoop van jouw woning nog in de weg.

Bijpassende informatie en advies