Niet altijd is verhuizen de beste optie. Stel dat de locatie van je woning goed bevalt, maar je een extra kamer nodig hebt. Dan is het zoeken naar een woning die helemaal aan je eisen voldoet, vaak niet zo heel eenvoudig. Verstandig is het dan om eerst eens te kijken of er ook alternatieve opties zijn. Zoals het maken van die extra kamer door je garage te isoleren en te verbouwen.
Maar ook als je helemaal blij bent met je huidige woning, is het verstandig om van tijd tot tijd met de ogen van een toekomstige koper naar je woning te kijken. Is je woning nog marktconform? Voldoet het nog aan de normen van deze tijd. Je woning verduurzamen kan je niet alleen direct geld opleveren maar ook bij het omzetten van een hypotheek bijvoorbeeld.
Waarom isoleren?
Om te weten waarom isoleren zo’n goed plan is, vertellen we je eerst wat isoleren eigenlijk is. In de basis is het heel eenvoudig. Met isolatie breng je een laag aan tussen twee zones. Gaat het om warmte isolatie, dan breng je een laag aan tussen een warmere en een koudere zone. In de praktijk bij een huis is dat tussen buiten en binnen. Bij deze scheidingslaag is het belangrijk dat (in geval van warmte) de laag de temperatuur slecht geleid (dus niet doorgeeft). Hierdoor blijft de warme lucht daar waar die is (in de winter binnen en in de zomer vaak buiten). Een zelfde principe geldt bij geluid.
Zo’n scheidingslaag is niet altijd van hetzelfde materiaal gemaakt. Dit is afhankelijk van waar de laag zich bevindt en wat het doel is. Bij dubbelglas is de laag van lucht (anders zou je niet meer door het glas kunnen kijken). Bij muren, daken en vloeren kan er voor een ander materiaal gekozen worden dat een hogere isolatiewaarde heeft dan lucht.
Hoe ga je jouw huis isoleren?
Naast ‘wat’ je gaat isoleren, speelt ook de plaats vanaf waar je gaat isoleren een rol. Een vloer kun je zowel van bovenaf isoleren maar ook vanuit de kruipruimte. Het voordeel vanuit een kruipruimte is dat je niet een nieuwe vloer op de isolatie hoeft aan te brengen. Belangrijk is wel dat je kruipruimte zich hiervoor leent (lees hoog genoeg is). Bij vloerisolatie vanuit de kruipruimte kun je kiezen voor EPS platen met parels die voor 98% uit lucht en 2% uit polystyreen bestaan. EPS is overigens (als losse bolletjes) ook een ideaal materiaal voor na-isolatie van een spouwmuur. Is EPS daarmee altijd een goed materiaal? Helaas niet. Ga je een vloer isoleren van bovenaf, dan zijn de vlakke XPS isolatieplaten met een gesloten cellenstructuur een betere optie. Dit materiaal is veel sterker. Overigens leent XPS zich ook goed voor isolatie in zogenoemde ‘natte ruimtes’ als een badkamer, sauna of zwembad. En dat komt weer omdat het materiaal ook vochtbestendig en schimmelwerend.
Isolatie is dus in verschillende vormen beschikbaar zoals korrels, matten en isolatieplaten en daarnaast in verschillende diktes en isolatie waarden en met verschillende eigenschappen. Ga je isoleren is het goed om te kijken wat je wil isoleren en wat de kosten versus de opbrengst is. Is het je garage omtoveren tot extra kamer, dan is de opbrengst natuurlijk niet alleen energiebezuiniging maar ook de extra ruimte en verhuiskosten? Wil je een hypotheek oversluiten, ook dan is het verstandig om eerst eens te kijken of je kunt verduurzamen. Vaak levert dat extra op.