Iedereen die kinderen heeft moet er vroeg of laat mee beginnen: het aanleren van tafelmanieren. Zoals alles, als het gaat om kinderen, gaat ook dit proces met vallen en opstaan. Consequent zijn, niet opgeven, maar ook een beetje humor, dat zijn vaak de beste manieren om aan de slag te gaan. Jezelf en je omgeving daar een beetje bij beschermen, dat is geen overbodige luxe.
Leer het ze zo snel mogelijk goed aan
De beste manier om je kind goed tafelmanieren aan te leren, is er vroeg mee beginnen. Natuurlijk kun je niet verwachten dat je jonge kind zijn of haar eerste hapjes zelf netjes met mes en vork tot zich neemt. Je moet wel realistisch blijven. De eerste hapjes zal je als ouder waarschijnlijk voeren, waarna uiteindelijk het moment aan zal breken dat je kind zelf met voedsel aan de slag zal gaan. In het begin mag dat best met de handen. Zo leert je kind de verschillende texturen kennen, en leert het eten niet alleen kennen door het te proeven, maar ook door het te voelen en er zelfs aan te ruiken. Lekker laten gaan. Je kunt echter al wel hier en daar een grens trekken. Boontjes, die mag je met je handen eten. Maar appelmoes? Nee, dat werkt met je handen echt niet, en gaat met een lepel, gevoerd door je ouders.
Wanneer een kind steeds beter in staat is om dingen zelf te doen, bijvoorbeeld met kleinere speelgoedjes te spelen, en wat meer fijne motoriek gaat ontwikkelen, wordt het ook tijd om met bestek aan de slag te gaan. Let erop dat je voor veilig kinderbestek gaat, dat geen scherpe randjes heeft en makkelijk in de kleine hand ligt. Doe het voor, en laat je kind het vervolgens zelf doen. Dat hoeft niet meteen goed te gaan, er zal volop geknoeid worden, maar zo’n vork leer je nu eenmaal alleen maar te hanteren door het te oefenen. Dit is ook echt het moment waarop je een kind duidelijk kunt maken dat eten er niet is om mee te spelen, maar alleen om op te eten.
Hoe voorkom je dat het een troep wordt?
Gaat je kind zelf leren eten, op welke leeftijd dan ook, dan weet je één ding zeker: het levert troep op. Dat proberen te voorkomen is dus eigenlijk niet aan te raden; je raakt er alleen maar gestrest van. Accepteren is vaak verstandiger, terwijl je blijvende schade en vlekken ondertussen probeert te voorkomen. Zorg voor een tafelkleed, zodat je tafel in ieder geval schoon blijft. Of, nog beter, kies voor een tafelzeil, dat kun je na de maaltijd makkelijk met een doekje afnemen. Heb geduld, corrigeer rustig, en heb een beetje vertrouwen in je kind. Het gaat met vallen en opstaan, maar uiteindelijk leert hij of zij echt wel hoe je netjes moet eten.