Maak het jezelf zo licht mogelijk!

M

Lekker op de bank zitten en vanaf die plek op je gemak de verlichting een beetje willen dimmen: ken je dat gevoel? Nou ja, als je al over draadloze verlichting ofwel wifi-verlichting beschikt wel natuurlijk. Maar de meeste mensen hebben dat comfort nog niet geïnstalleerd in hun woning. Jammer, want het is helemaal niet zo moeilijk om het te installeren. En hoe zit het met je tuinverlichting? Loop je daarvoor ook nog elke keer naar een schakelaar of stekker om het licht aan of uit te doen? Terwijl je dat net zo goed – en goedkoper! – met solarverlichting kunt regelen? Want die werkt gewoon op de zon en daar heb je dus geen omkijken naar. In dit artikel vertellen we je hoe je je verlichting binnen én buiten makkelijker kunt regelen dan ooit!

1. Wifi-verlichting: met afstand het slimste

Voor veel mensen is het een droomwens: op afstand je verlichting bedienen via je smartphone of tablet. Een droomwens die tegenwoordig voor iedereen binnen handbereik ligt, want dit soort slimme verlichting zie je steeds vaker om je heen. En het werkt nog verbluffend eenvoudig ook, dankzij technologie die volledig is gericht op gemak en comfort.

Het principe van slimme verlichting is helder: je bedient de speciale lampen draadloos via een afstandsbediening of een app. Daarmee wordt aan- en uitschakelen of dimmen een fluitje van een cent, op elke plek die je maar wilt. En ja: als je huidige verlichting niet dimbaar is, los je dat meteen op met wifi-verlichting, want omdat alles draadloos werkt heb je geen bekabeling meer nodig! Zo kun je zelfs een bedieningspunt toevoegen op een plek waar geen stroom is.

2. Eindeloos veel mogelijkheden

Er zijn diverse merken die – elk op hun eigen manier – vooroplopen in slimme verlichting. De bekendste zijn Philips Hue, Milight, Zigbee en Innr. Vooral de veelzijdige Milight Miboxer is momenteel erg populair, omdat hij lekker betaalbaar is en omdat je veel soorten lampen, spots en ledstrips kunt krijgen. Het mooie van Zigbee (Gledopto) en Innr is weer dat ze allebei compatible zijn met het Philips Hue domotica systeem. Hierdoor kun je de lampen, spots en led strips van Zigbee en Innr gewoon aansturen via de Hue app. Waarom zou je dat doen? Omdat aan de led-verlichting van Philips Hue best wel een prijskaartje hangt. Qua kleuren heb je hoe dan ook keuze genoeg. Alles van sfeervol warm tot koud wit is makkelijk verkrijgbaar en met RGBWW of Dual white verlichting kun je ook naar hartenlust met al die kleuren spelen.

3. Het plezier van gratis zonne-energie

En dan die andere vorm van gemak: solar tuinverlichting. Wat is dat eigenlijk? Het is energiezuinige led-verlichting die werkt op zonne-energie, dus niet op het stroomnet. Een klein zonnepaneeltje vangt overdag het zonlicht op, zet dit om in energie en slaat die energie vervolgens weer op in een oplaadbare batterij. Je solarlamp werkt dus eigenlijk op een batterij en daarom kun je hem (geheel snoerloos) plaatsen waar je maar wilt. Dat wil zeggen: als er maar genoeg licht op valt om de batterij telkens weer op te laden! Als het donker wordt, gaat je solarlamp vanzelf aan dankzij de ingebouwde schemersensor.

4. Volop in de schijnwerpers

Solarlampen zijn allemaal uitgevoerd met energiezuinige led-verlichting, die tegenwoordig een veel hogere lichtopbrengst heeft dan vroeger. Ben je erg gebrand op maximale zuinigheid, dan kun je kiezen voor lampen met een bewegingssensor. Die gaan alleen branden als ze beweging detecteren. Is er geen beweging, dan wordt er geen stroom verbruikt en blijft de batterij langer werken. Hierdoor gaat je solarlamp veel langer mee. Er zijn ook sensorlampen die op een zuinige dimstand branden en pas bij het waarnemen van beweging vol aangaan.

5. En zo laden we op…

Zorg wel dat je het solarpaneel van je solarlamp bij voorkeur onder een hoek van 90 graden richt op het zuiden. Dan profiteer je het meeste van de zon en laadt je batterij het snelste op. Overigens laadt je solarpaneel op minder zonnige dagen ook wel op, alleen dan gaat het minder snel. Wil je daar weer een slimme oplossing voor? Maak dan tóch gebruik van een kabel – maar dan wel een kabel tussen je solarlamp en een apart zonnepaneeltje! Zo kun je de lamp plaatsen waar je maar wilt, terwijl het zonnepaneel staat op de plek waar het meeste zonlicht komt. Over slimme verlichting gesproken…


Bijpassende tips en informatie