Natuursteen Soorten Verschillen Voordelen en Nadelen. Welke natuursteen soorten zijn er? Wat zijn de verschillen voordelen en nadelen van de verschillende soorten natuursteen?
Natuursteen Soorten Overzicht
Hieronder kun je het overzicht van natuursteen soorten vinden die in huis en tuin worden toegepast. Voor voor vloeren is natuursteen een zeer populair materiaal. Maar ook bij dorpels, kozijnen en deurpanelen is natuursteen een materiaals dat regelmatig gebruikt wordt. Bovendien mogen natuursteen keukenbladen en werkbladen zich op een steeds grotere populariteit verheugen.
Gratis Vloereninspiratieboek Aanvragen >
Basalt
Basalt is een zogenaamd stollingsgesteente. Dat wil zeggen dat het ontstaan is als magma onder de aardkorst. Bij een vulkaanuitbarsting stuwt het magma naar de oppervlakte. Aan de oppervlakte koelt het snel af en zo onstaat basalt. In tegenstelling tot graniet dat ook een stollingsgesteente is, bevat basalt geen kristallen. Bovendien zorgt de krimp die optreedt bij de stolling van de basaltlava tot de vorming van opballende typische zeshoekige structuren. Deze worden ook wel basaltzuilen genoemd. Basalt is een keihard soort natuursteen. Doordat het materiaal vorstbestendig is en weinig te leiden heeft onder slijtage en het klimaat is het zeer geschikt om buitenshuis toe te passen. Daarnaast kunt je mooie basaltvloertegels ook binnenshuis prima toepassen.
Graniet
Net als basalt is graniet een zogenaamd stollingsgesteente. Deze natuursteen ontstaat diep onder het aardoppervlakte als magma. Bij een vulkaanuitbarsting stuwt dit magma met veel geweld naar de oppervlakte. Het gesteente koelt onder grote druk, langzaam af. Hierdoor kunnen zich kristallen vormen die graniet het zo kenmerkende korrelige, enigszins glinsterende, uiterlijk geven. Het polijsten van het graniet zorgt er bovendien voor dat deze eigenschappen nog beter tot hun recht komen. Omdat graniet keihard en slijtvast is, kent het vele toepassingen. Keukenbladen en vloertegels van graniet zijn populair. Daarnaast kom je ook regelmatig granieten gevelbekleding tegen. Bovendien is graniet een geliefd materiaal om grafstenen mee te maken.
Hardsteen
Hardsteen is eigenlijk een soort kalksteen die een kenmerkende blauwgrijze kleur heeft. Het gesteend is ontstaan doordat miljoenen jaren geleden de skeletjes en schelpen zich vermengde met een calcietafzetting. Deze is in de loop van miljoenen jaren in elkaar gedrukt en zo is een harde soort natuursteen ontstaan. De zeer fijne koolstof in hardsteen zorgt voor de zo kenmerkende kleur. De meest bekende soort is voor de meesten van ons Belgisch hardsteen. Maar ook Ierland, China en Vietnam produceren hardsteen. Groot voordeel van hardsteen is de veelzijdigheid. Zonder problemen kan je het zowel binnenshuis als buiten toepassen.
Kalksteen
Kalksteen ontsaat door de opeenhoping van kalkhoudende stoffelijke overblijfselen van in zee levende organismen. Hoe dieper de kalkafzettingen in het aardoppervlak wegzinken, hoe harder het gesteente is. Omdat het zich heeft gevormd uit levende organismen, is kalksteen vaak rijk aan fossielen. Overal ter wereld kun je kalksteen vinden. Sterker nog het is het meest voorkomende gesteente dat veel kleurenvariaties kent. Kalksteen is gevoelig voor zure producten. Sommige schoonmaakmiddelen en zure regen kunnen het gesteente aantasten. Dat is dan ook de reden dat het niet vaak buitenshuis tegenkomt, hooguit op een overdekte veranda of onder een overkapping. Bewerking van kalksteen kan de kans op aantasting trouwens wel verminderen. Binnenshuis is kalksteen trouwens wel een veel toegepast soort natuursteen, bijvoorbeeld voor vloertegels.
Kwartsiet
Als zandsteen gedurende een zeer lange tijd aan enorme druk en bij grote temperatuurverschillen is blootgesteld ontstaat kwartsiet. Dit gebeurt vooral bij de tijdends het ontstaan van gebergtes. Kwartsiet is een gelaagd soort natuursteen en heeft hierdoor een rustiek karakter. Bij de winning klooft de steenhouwer het gesteente om dit effect zo goed mogelijk tot uiting te laten komen. Doordat kwartsiet van nature anti-slip is en zeer slijtvast is het geschikt voor toepassing in natte ruimtes. Dezelfde eigenschappen zorgen ervoor dat het ook zeer geschikt is als terrastegel. Bovendien is kwartsiet uitstekende te combineren met vloerverwarming waardoor het ook binnenshuis een prima oplossing biedt.
Leisteen
Als klei vele miljoenen jaren onder hoge druk komt te staan, onstaat leisteen. In het leisteen zijn vaak de verschillende laagjes waaruit het ontstaan is goed te herkennen. Leisteen heeft, zelfs na bewerking, een natuurlijke uitstraling. Bovendien heeft het gesteente als voordeel dat het een hoge anti-slipwaarde heeft. Hierdoor zijn leisteen vloertegels niet alleen zeer geschikt voor de woonkamer en de keuken, maar bovendien als veilige vloer in de badkamer of wellnessruimte. Omdat het de warmte langzaam afgeeft is leisteen zeer goed te combineren met vloerverwarming. Een ander voordeel is dat het gesteende gemakkelijk schoon te maken is. Alhoewel je het in Nederland wat minder ziet, is leisteen als dakbedekking in veel landen populair.
Marmer
Als kalksteen gedurende een zeer lange tijd aan enorme druk en bij grote temperatuurverschillen is blootgesteld ontstaat marmer. Bij marmer is de druk is veel hoger geweest dan bij hardsteen waardoor alle fossiele resten verdwenen zijn. De meeste marmer is afkomstig uit landen rondom de Middellandse Zee. Het is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Maar wit, beige en zwart komen het meeste voor. Al vele eeuwenl ang is marmer geassocieerd met luxe en welvaart. Marmer is geschikt voor vloeren. Echter wat minder in natte ruimtes. Daarnaast wordt marmer van oudsher toegepast voor beelden, bouwelementen en grafmonumenten.
Bijpassende Tips en Advies