Zonnepanelen kopen waar moet je op letten?

Z

Als je zonnepanelen wilt gaan gebruiken dan is het goed om vooraf na te denken over de eisen waaraan een installateur moet voldoen. Door de enorme toename naar de vraag van panelen is niet elke leveranccier en fabrikant even betrouwbaar. Op deze pagina gaan we in op de zaken waaraan je moet denken om de kans op problemen tijdens en na de plaatsing van zonnepanelen zo klein mogelijk te houden.

Zonnepanelen kopen waar moet je op letten?

Als je gaat kiezen voor zonnepanelen aanschaffen in plaats van hoe je nu je energievoorziening geregeld is, is er een aantal zaken en vragen waarover je duidelijkheid wilt hebben. Op deze pagina gaan we in op een aantal van deze zaken.

Hoeveel panelen heb je nodig?

Uiteraard is het aantal panelen dat je nodig hebt van de omvang van jouw woning en je energieverbruik. Toch is er in algemene zin wel wat over te zeggen. Gemiddeld stroomverbruik is het stroomverbruik van een woning 3000 kWh per jaar. Wil je voldoende opbrengst hebben dan zijn zo’n acht zonnepanelen van 420 wattpiek nodig. Voor duidelijkheid, dit zijn gemiddelde cijfers van alle woningen in Nederland van klein tot groot. Jouw situatie en energiewens kan hiervan afwijken.

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Panelen van een goede kwaliteit kunnen een flink aantal jaren meegaan. De lengte van de garantie op de panelen en de omvormers geeft een goede indicatie van wat de te verwachten levensduur is. Ook is het goed om na te gaan of er rekening is gehouden met duurzaamheid tijdens de productie van de panelen.

Aan welke eisen moet een dak voldoen voor het beste rendement?

Een schuin dank van 35 graden is, gelegen op het zuiden is het meest optimaal. Bij een steilere of juist minder steile hellingshoek dan is er een rendementsverlies van maximaal circa 10%. Ligt het dak niet op het zuiden of ligt het een gedeelte van de dag in de schaduw dan heeft dit uiteraard een negatief effect op het rendement. Laat je daarom vooraf goed informeren over het te verwachten rende met voor jouw woning zodat je niet voor negatieve verrassingen komt te staan.

Bijpassende informatie en advies